En psykolog, en leiebil og angst

fbt

I høst byttet jeg by, fra Oslo til Sandefjord. I den forbindelse dro jeg på Rent-A-Wreck. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle leie en liten varebil og kjøre flere turer mellom Oslo og Sandefjord for å få fraktet alle tingene mine til Sandefjord. Mannen bak skranken på Rent-A-Wreck kunne fortelle meg at de kun hadde ledig en Ford Transit. Jeg ble med ham ut for å se på den. Det protesterte inni meg da jeg fikk øye på den. Det var en stor varebil på 5,3 meter og 8 kvm lasterom. En sånn man måtte klatre opp i.

Det var langt fra en slik bil jeg hadde sett for meg. Umiddelbart kjente jeg at hjertet begynte å banke fortere og at jeg ble litt skjelven. Utleiefyren sto og så på meg. Jeg prøvde å få han til å bekrefte at det var trygt for meg å kjøre den. Jeg hadde null erfaring med kjøretøy av den størrelsen. Han var ikke i tvil. Du kan fint kjøre den, sa han. Ja. Nei. Ja. Nei. Ja. Nei, sa det inni meg. Jeg ble med ham tilbake til kontoret. Jeg kjente at jeg var stresset, at jeg ikke helt visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg hadde behov for bil raskt, men Transiten skremte meg. Likevel sa jeg til ham: jeg tar den. Jeg skrev under på papirene og avtalte henting morgenen etter.

Jeg dro hjem. Tankene fortsatte å surre i hodet en stund etterpå. Ville jeg kunne klare å styre den? Ville jeg kunne svinge, stoppe, rygge, parkere, skifte fil på E-18? Jeg hadde mange bilder (les: bekymringer) i hodet mitt, samtidig som det var uklart for meg hva som var utfordrende med å kjøre denne bilen. Jeg så for meg at en stor bil var vanskeligere å kjøre, men visste egentlig ikke hvorfor.

Men jeg bestemte meg altså for å gjøre det. Og når jeg hadde satt meg bak rattet dagen etter tok det ikke lang tid før nervøsiteten var forvandlet til fryd over å kjøre den. Jeg endte til og med opp med å digge bilen. Så utrolig fin å kjøre, og så praktisk! Da jeg kjørte returen tenkte jeg stolt at jeg sannelig hadde fått utvidet horisonten min. Det var ikke umulig for meg å kjøre slike kjøretøy!

Alle mennesker har anlegg for det vi gjerne kaller angst. Den livsviktige angsten ligger mer eller mindre på lur i kroppen. Alle er redd for noe. Angsten er nyttig i visse situasjoner, som når du må hoppe unna en bil som kommer rett i mot deg, og unyttig i andre situasjoner, som når en psykolog skal leie en bil. Jeg kunne ha lyttet til det jeg opplevde som redsel og trodd at den fortalte meg at jeg var i fare, at dette var noe jeg ikke burde gjøre. Men da hadde jeg heller ikke fått sjansen til å oppleve mestring. Og flyttingen ble unnagjort på kun en tur.

Angsten kan altså være en god og en dårlig venn. Angst kan oppleves på ulike måter og føre til ulik atferd. Angst blir problematisk først hvis den får oss til å slutte å leve livet slik vi egentlig ønsker å leve det.

Hilde / PSYKOLOG I LOMMA

PSYKOLOG I LOMMA er en nettbasert psykologtjeneste. Samtaler med psykolog Hilde Gjermundrød skjer der du er, på nett, via chat eller digital brevutveksling. For å chatte eller skrive med psykolog Hilde Gjermundrød kan du sjekke ut kontaktinformasjonen her.