Hvorfor kan det være ekstra krevende å gjøre noe nytt?

 

vaner_hjernen_psykolog

Se for deg at du er på tur i skogen. Ofte vil du da gå på stier eller på en vei, kanskje en grusvei eller en traktorvei. Mange steder vil det kreve litt ekstra av deg å gå utenfor stien eller veien.

Kanskje vokser det masse opp fra bakken som gjør landskapet utenfor stien eller veien uoversiktlig. Strå, nye skudd eller buskas. Kanskje er terrenget ulendt. Kanskje er det tett skog.

Eller kanskje er ikke terrenget utenfor stien så utfordrende, men det er ikke noen sti der. Det føles bare lettere å gå på stien som allerede er der. Kanskje gjør vi bare det uten å tenke over det.

Dette er et bilde på hvordan hjernen vår fungerer.

Det å gjøre nye ting eller det å gjøre ting på en annen måte krever ofte ekstra. Det kan være mentalt krevende. Hjernen jobber for full maskin. Men med gjentakelser over tid blir det lettere. Våre gjentakelser blir da automatiserte. De blir til vaner, som krever mindre energi av hjernen.

William James sa følgende i 1892: ”Hele livet vårt, i den grad det har en avgrenset form, er ikke annet enn en mengde vaner”.

Vaner kan være fysiske, mentale, emosjonelle eller relasjonelle. Vaner påvirker alt i livet vårt. Vaner er stien du kanskje ubevisst går på.

Mange av de handlingene du foretar deg hver eneste dag er basert på vaner. Hva gjør du rett etter at du våkner om morgenen? Hvilken fot lander du på når du står opp? Hvor går du først? Badet? Klesskapet?

Vaner effektiviserer vår hverdag. Handlingene våre automatiseres mer eller mindre.

Vi ligger vanligvis ikke i senga og tenker over hvilken kroppsdel vi først skal aktivisere for å stå opp. Vi tenker ikke på hvilken fot vi skal lande på. Vi hadde blitt overveldet om vi skulle tatt alle disse valgene hver eneste dag. Hjernen vil gjerne bruke minst mulig energi. Hjernen energiøkonomiserer gjennom etablering av vaner.

Smart! Men det kan altså ha sin kostnad. Vaner er på godt og vondt. Vaner kan få oss til å handle på måter som ikke nødvendigvis er bra for oss.

Vaner kan for eksempel få oss til å tolke sosiale signaler på en bestemt måte, og deretter handle på en bestemt måte. Vaner kan få oss til å gå til kjøleskapet når vi kjenner på en kroppslig uro. Vaner kan få oss til å tenke bestemte tanker når vi opplever en avvisning. Og så videre.

Mange strukturer i hjernen er involvert i etablering av vaner, blant annet basalgangliene.

Når vi har skapt oss vaner eller rutiner endres også hjernen. Og akkurat som at vi kan gå opp en ny sti, så er det heldigvis også mulig å etablere nye vaner. Husk bare på at det kan føles som å svømme litt mot strømmen, nettopp fordi det er litt mer krevende for hjernen.

Du kan begynne med å bli bevisst på hvordan du selv reagerer på dine omgivelser, indre fornemmelser og tanker. Akkurat som om du kan begynne å observere hvilken fot du lander på om morgenen, kan du observere andre ting ved deg selv!

Hilde / PSYKOLOG I LOMMA

P.S. Jeg har skrevet om vaner tidligere også, klikk her om du vil lese innlegget.

PSYKOLOG I LOMMA er en nettbasert psykologtjeneste. Samtaler med psykolog Hilde Gjermundrød skjer der du er, på nett, via chat eller digital brevutveksling. For å chatte eller skrive med psykolog Hilde Gjermundrød kan du sjekke ut kontaktinformasjonen her.