Store gutter gråter ikke. Eller?

store_gutter_gråter_ikke

For noen dager siden sa Thomas Seltzer, programleder og musiker, følgende i et intervju:

”Jeg tror en del menn forbinder terapi med sutring og en feminin selvopptatthet. At det er noe femi med å snakke om følelser og sitt indre liv.”

Er følelsessnakk femi? Hva betyr det at noe er femi? At det er noe som hører kvinner til? Er det bare kvinner som skal snakke om følelser?

Lindmo fredag snakket Odd-Magnus Williamson om sin oppdagelsesferd i kjærlighet og følelser. Gnisninger med kjæresten kunne tidligere få ham til å tenke: ”Du overdriver. Jeg er rolig og rasjonell”. Odd-Magnus forteller at han ofte ble stille eller forlot situasjonen. Nå tenker han at dette var et uttrykk for reptilhjernens frys- eller fluktfunksjon: ”Du blir stille og håper at rovdyret slutter å bry seg, eller du stikker”.

Han er inne på noe her. Alle mennesker har et følelsesregister. Men det varierer blant oss hva slags følelser vi lærer å sette ord på og ikke minst hvilke følelser vi lærer at er lov. I vår del av verden kan noen av oss kanskje tenke at det er usmakelig (eller irrasjonelt) når kvinner raser eller tenke at det er smårart når menn hulker. Det kan handle om kultur, for eksempel i den enkelte familie eller i storsamfunnet. Men kultur endrer seg. For noen hundre år siden var rosa en maskulin farge.

Idéhistoriker Claes Ekenstam har studert gråtens betydning gjennom tidene og har skrevet en bok om det. Middelalderen var i følge ham en epoke hvor menn gjerne stortutet offentlig, av medfølelse, glede eller sorg. Gråt hos menn ble da sett på som et uttrykk for styrke og høy moral. I dag er det ikke nødvendigvis bare menn som opplever at det kan være vanskelig å gråte, også kvinner kan kjenne på det.

Vi kan se på følelser som et indre kompass. Følelser er informasjon om våre behov. Vi er ikke alltid oppmerksomme på følelsene, men de er alltid der. De kjører i bakgrunnen, som en app på mobilen som kan trekke strøm. Om vi ikke er bevisste på følelsene våre kan det føre til at vi mister kontakten med oss selv eller tar uheldige valg, for eksempel.

Følelser er livets farger!

Hilde / PSYKOLOG I LOMMA

PSYKOLOG I LOMMA er en nettbasert psykologtjeneste. Samtaler med psykolog Hilde Gjermundrød skjer der du er, på nett, via chat eller digital brevutveksling. For å chatte eller skrive med psykolog Hilde Gjermundrød kan du sjekke ut kontaktinformasjonen her.