Pssst… Noen har bursdag i dag.

psykolog-i-lomma-nett-chat-bursdag

Vet dere hva?

I dag fyller PSYKOLOG I LOMMA ett år! Hurra!

Planen var å markere dagen med folk og kake. Den kombinasjonen må naturligvis utgå i dagens situasjon. Men det er jo ikke noe i veien for å markere dette online. Og spise kake! Jeg har for anledningen bakt lemon meringue pie, eller på godt norsk: sitronpai.

Og så må noen ord til…

Ideen bak PSYKOLOG I LOMMA var å tilby psykologtjenester på nett. Jeg tenkte at det var mennesker der ute som ville ha nytte av et psykologtilbud via chat og digital brevutveksling. Mennesker som av ulike årsaker ellers ikke ville hatt et passende tilbud eller ønsket psykologkontakt på en annen måte enn den tradisjonelle.

Og det har jo vist seg at det er det.

Jeg er takknemlig for året som har gått og for alle menneskene jeg har møtt. Jeg har lært mye, både som gründer, menneske og psykolog. Regnskap har vist seg å være både gøy og irriterende. Jeg har lært masse om datasikkerhet og GDPR.

PSYKOLOG I LOMMA gikk altså på lufta for ett år siden, men jeg hadde hatt ideene i magen i mange år. Helt siden jeg var nyutdannet hadde jeg tenkt at jeg en dag kanskje kom til å tilby psykologtjenester via det skrevne, på nett.

Men det skulle gå mange år før jeg kastet meg ut i chat med klienter.

Jeg hadde andre jobber som psykolog, blant annet på en poliklinikk. På et tidspunkt fant jeg ut at jeg var nødt til å gjøre noe annet. Jeg tenkte det var på tide å gjøre det jeg hadde hatt på bakre plate i mange år.

Jeg ville chatte! Jeg hadde mange ideer og masse håp. Jeg har alltid vært glad i å skrive. Faktisk så har jeg også gått Forfatterstudiet i Bø. Rundene med meg selv var mange, før jeg valgte å hoppe i det.

Jeg visste ikke hva jeg hadde i vente.

Flere bekjente og fagfeller var skeptiske. ”Men bør man ikke egentlig møtes fysisk da?” er det spørsmålet jeg har fått oftest fra min omgangskrets det siste året når det gjelder PSYKOLOG I LOMMA som psykologtilbud på nett.

Jeg måtte stole på meg selv.

Hvorfor skulle ikke folk kunne få velge selv hvordan de ville forholde seg til en psykolog? Chat hjemmefra (eller hvorsomhelst) eller kontorterapi på psykologens kontor. Jeg mente at folk kunne velge selv. Hvorfor skulle man gjøre på akkurat samme måte som i alle år? Hvorfor skulle det foregå på akkurat samme måte for alle?

Jeg tror at mye av denne skepsisen handlet om at dette var noe helt nytt for mange. Det som er nytt kan ofte vekke uro, skepsis, motstand. Det gamle og velkjente er trygt.

Selv i dag, i disse koronatider hvor den gjengse psykolog blir tvunget til å gå over til videoterapi, observerer jeg at flere psykologer er skeptiske til online terapi. Dette selv om tusenvis av forskningsartikler viser at terapi over video er minst like effektivt som å sitte i samme rom. Forskningen på samtaler gjennom skriftlig chat spesifikt er mindre utbredt enn forskningen på video, men den forskningen som er meg bekjent viser lovende resultater. Forskningen på online terapi generelt, inkludert chat, viser gode resultater.

Jeg tror uansett at det ikke nødvendigvis handler om metode.

Jeg tror at det viktigste er hvordan kontakten oppleves for den enkelte. Forskning på terapi er dessuten soleklar på at det er relasjonen, eller alliansen, mellom terapeut og klient som er den viktigste ingrediensen i effektiv terapi, ikke hvilken metode man bruker.

Jeg tror at det som bør stå sterkest er den enkeltes ønsker og preferanser, ikke hvilken metode psykologen eller samfunnet tror er best. Selvsagt innenfor de rammene vi har.

Dette er min holdning.

Nettopp fordi vi er forskjellige. Vi befinner oss i ulike livssituasjoner og har ulike behov, som jeg tidligere har skrevet om i artikkelen: ”Hvorfor chatte med en psykolog?”.

Skal alle mennesker få tilgang på et helsetilbud, et psykologtilbud, kan ikke tjenestene være utformet på akkurat likt vis, og gjøres på akkurat samme måte for alle. Da vil noen falle gjennom. Det er ikke alle som ønsker eller kan møte opp på psykologens kontor. Det handler også om tilgjengelighet og fleksibilitet. Og om å gjøre terskelen for å oppsøke psykolog lavere.

Folk må kunne få velge selv hvordan de vil ha kontakt med en psykolog.

Nå har det gått ett år med chat og digital brevutveksling, og responsen har vært positiv!

Jeg har nå fått enda flere tanker, og erfaringer med, hvorfor og hvordan chat og digital brevutveksling kan være til nytte for de som foretrekker dette.

Jeg er glad for at jeg stolte på meg selv, mine erfaringer og min kunnskap.

Tusen takk til dere som jeg har møtt på veien, både følgere, venner, familie og andre. Dere har fullt ut vært med på å dra dette i gang. Dere har bidratt til å spre informasjon om tilbudet, i form av likes, kommentarer og delinger. Det hadde ikke blitt det samme uten dere. TAKK.

Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Hilde / PSYKOLOG I LOMMA

PSYKOLOG I LOMMA er en nettbasert psykologtjeneste. Samtaler med psykolog Hilde Gjermundrød skjer der du er, på nett, via chat eller digital brevutveksling. For å chatte eller skrive med psykolog Hilde Gjermundrød kan du sjekke ut kontaktmulighetene her.

psykolog-i-lomma-fyller-ett-år-med-online-terapi-chat

IMG_20200322_173222