Hvordan kan du ta vare på din psykiske helse i disse koronatider?

dav

Det er en spesiell tid vi befinner oss i nå, både nasjonalt og globalt, med tanke på koronaviruset som sprer seg og de tiltakene som settes inn i denne forbindelse. Vår menneskelige sårbarhet kommer tydeligere frem. Den er alltid der, men vi får lettere øye på den nå.

Jeg vil gjerne dele noen generelle tanker og tips basert på dagens korona-situasjon.

Vi mennesker reagerer gjerne på det som er nytt, uforventet eller tvetydig. Situasjonen med koronaviruset er et godt eksempel. Mye er uklart. Mye er uforutsigbart. Hverdagen er endret.

Nervesystemet mobiliserer når noe ikke er som forventet eller usikkert, og vi får gjerne følelsesmessige reaksjoner deretter. Dette kan vise seg som økt bekymring, utrygghet, uro, angst, håpløshet og irritasjon, for å ta noen eksempler. Helt naturlig! Det er vår levende kropp som forsøker å tilpasse seg en ny situasjon.

Når vi kjenner på uro, er det fra naturens side en mening med det. Det gir oss kraft til å handle.

Det er naturlig for mange av oss at vi søker informasjon i en uoversiktlig situasjon. Ofte kan god informasjon bidra til å gjøre oss tryggere.

Bruk gjerne kvalifiserte informasjonskilder, for eksempel WHOs nettsider og Folkehelseinstituttets nettsider. Vær oppmerksom på at aviser kan ha overskrifter som er ment å skape frykt, for at vi skal lese videre (clickbaits). Se opp for fake news og kjedebrev.

Det kan også bli overveldende når Facebookfeeden, aviser og nyhetene er full av corona. Opplever du at det kan bli for mye? Eller sitter du time etter time og ser på? Det går an å sette av avgrenset tid til oppdateringer, for eksempel en time om dagen eller legge vekk telefonen i perioder.

Sørg for at du også flytter fokus til det trygge og gode i hverdagen. Du kan for eksempel bruke tiden på de du bor sammen, om det er hensiktsmessig, eller andre ting som du vet gjør deg godt. Kanskje en tur ut i naturen? Kan du fordype deg i en aktivitet, for eksempel et strikkeprosjekt eller en god bok? Ta fatt på et prosjekt du har utsatt lenge?

Om det er uaktuelt å omgås andre fysisk, kan teknologien tas i bruk. Hva med å ha en middagsdate over Skype med ei venninne? Eller gjøre styrkeøvelser med kompisen over videosamtale? Spille et spill med noen over en app? Ringe en venn?

Ta kontroll på det du kan kontrollere mer eller mindre, som for eksempel dine egne handlinger og ditt bidrag til å dempe spredningen. Gi slipp på det du ikke kan kontrollere, for eksempel virusspredningen i Norge og globalt, samt eventuelle konsekvenser av dette. Vær bevisst på hvor du har ditt fokus.

Opplever du at tankene raser rundt i hodet? Mange opplever at det å skrive ned tankene før man flytter fokus kan hjelpe. For eksempel før man legger seg eller til andre tidspunkter på dagen.

Det kan også være fint å dele tankene med noen.

Sørg også for gode søvnrutiner, passende fysisk aktivitet og balansert kosthold.

Vi mennesker er utrolig tilpasningsdyktige og kreative. Jeg blir ikke forundret om vi ser nye løsninger på ting i tiden som kommer.

Hilde / PSYKOLOG I LOMMA

PSYKOLOG I LOMMA er et nettbasert psykologtilbud. Samtaler med psykolog Hilde Gjermundrød skjer der du er, via chat eller digital brevutveksling. Kontaktinformasjon finner du her.